Actueel

Wereld Alzheimer Dag

Bezoek het Huis van het Heden op Wereld Alzheimer Dag!

Wereld Alzheimer Dag, jaarlijks op 21 september, is een initiatief van de overkoepelende organisatie Alzheimer's Disease International (ADI). Op deze dag wordt in heel de wereld aandacht gevraagd voor de ziekte dementie en de impact van deze ziekte voor de persoon zelf en voor zijn/haar naasten. Dit jaar is gekozen voor het thema 'Dementie in Beeld'. Een van de mogelijke activiteiten tijdens deze dag is een bezoek aan het Huis van het Heden van Platform GEEF, een demonstratiewoning waarin verschillende technologische oplossingen te zien zijn die er aan kunnen bijdragen dat dementerenden langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

LogoAlzheimerdag2015Wat: Rondleiding Huis van het Heden
Waarom: Maak kennis met nieuwste technieken die mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen ondersteunen
Wanneer: maandag 21 september om 10.30u, 13.30u en 15.00u (duur circa 1 uur)
Waar: NHL Hogeschool, Rengerslaan 10 Leeuwarden.
Aanmelden: Bij voorkeur van tevoren aanmelden via deze link (vermeld het tijdstip van de rondleiding die u wilt bijwonen).

Een van de dingen die in het Huis van het Heden te zien is, is de Leefstijlmonitoring van Livind. Leefstijlmonitoring is recent door Alzheimer Nederland aangeduid als nummer 1 in een top 3 van voor mensen met dementie relevante technologie. Het project 'Leefstijlmonitoring in de Zorg', gefinancierd door de Ministeries van VWS en Economische Zaken, wordt getrokken door TinZ en biedt 100 deelnemers de mogelijkheid om kosteloos gebruik te maken van de monitoring (tot juni 2016). De sensoren zijn inmiddels bij de eerste deelnemers ge├»nstalleerd en leveren direct al mooie resultaten op, zoals toen bij een van de deelnemers geconstateerd werd dat deze 's nachts regelmatig uit bed kwam en bleek dat hij een blaasontsteking had. Daarnaast kwam er door de monitoring aan het licht dat de verminderde cognitie bij deze persoon verklaart kon worden door slaapgebrek (door het vele wakker zijn gedurende de nacht).

Het idee achter leefstijlmonitoring is dat iemands patronen in huis in beeld worden gebracht met behulp van sensoren, die activiteit in elke ruimte van de woning meten. De gemeten gegevens kunnen online bekeken worden, op een overzichtspagina waar de activiteit en inactiviteit in de afgelopen 24 uur per ruimte te zien zijn. Door dit op deze manier in kaart te brengen kunnen de patronen in de leefstijl van iemand op afstand waargenomen en in de gaten gehouden worden. Groot voordeel hiervan is dat de persoon in kwestie hier in principe niks van hoeft te merken, de sensoren hangen onopvallend in de hoek van de kamer, en veel minder stress ervaart dan wanneer familieleden en andere betrokkenen elke dag moeten doorvragen en trekken om te achterhalen wat iemand precies gedaan heeft die dag. Op deze manier kan men een crisissituatie, zoals die vaak optreedt aan het einde van het middenstadium van dementie, eerder zien aankomen, bijvoorbeeld door het waarnemen van nachtelijk dwalen. Ook is het voor kinderen die op afstand wonen op deze manier beter mogelijk om betrokken te blijven bij het leven van hun ouders en actief deel uit te maken van het bieden van zorg op maat.

Naast de leefstijlmonitoring zijn er in het Huis van het Heden nog veel meer andere technologische oplossingen te zien, zoals dwaaldetectie en sensoren op en rond het bed. Maar ook voor niet-technische oplossingen is plaats, zoals het strategisch gebruiken van gordijnen om deuren te verbergen, en het gebruik van de juiste zichtlijnen naar bijvoorbeeld het toilet.

  • Aangemaakt op .
Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.
┬ę Copyright Platform Geef

Op Platform GEEF gebruiken wij cookies om je website ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie over cookies, klik dan hier.

Accepteren