Actueel

Verslag excursie naar Eindhoven en Helmond

Op dinsdag 22 maart 2016 organiseerde Platform GEEF een excursie, met zo'n 40 deelnemers reisden we een dag naar Eindhoven en Helmond voor een bezoek aan Smart Homes en Embedded Fitness. 

Om half 8 ’s ochtends vertrok de bus bij de eerste opstapplaats: de NHL in Leeuwarden. Met een klein groepje vroege vogels trokken we naar Heerenveen, om daar de rest van de in totaal 42 deelnemers op te halen. Een divers gezelschap, variërend van bestuurders en directieleden, tot zorg- en welzijnsstudenten. Nadat de eerste koffieronde zich veilig een weg door de bus had gebaand, startte het programma officieel met een aantal presentaties. De opening werd verzorgd door Platform GEEF-directeur Erik Zwierenberg, die ons bijpraatte over alle activiteiten die Platform GEEF de komende tijd organiseert. Daarna overhandigde Jelle Boomgaardt van De Friesland Zorgverzekeraar iedereen het boekje met daarin de samenvatting en conclusies van hun recente roadshow met de domoticawoning. Het slotakkoord op de heenreis was voor NHL-studenten Joeri Pechler en Jimmy Amir, die vertelde over de methode Design Thinking en hoe zij deze toepassing in de minor ‘eHealth & eSocial Work.

Excursie04

De ochtend vloog voorbij en het Evoluon in Eindhoven (“nog steeds een van de mooiste gebouwen van Nederland”, aldus voorzitter van Platform GEEF Rein Swart) kwam al rap in zicht. Bij aankomst werden we verwelkomd bij Smart Homes, een kenniscentrum in doelstelling en structuur vergelijkbaar met Platform GEEF. Peter Brils, een van de projectleiders werkzaam bij Smart Homes, vertelde ons over de verschillende (Europese) projecten en onderzoeken waar zij zich momenteel mee bezig houden. Na deze introductie werd de groep in tweeën gesplitst, waarna de eerste groep op pad ging naar De Slimste Woning en de tweede groep een volgende presentatie door Dennis Strijarts van KIEN over hun 0-op-de-meter-concept bijwoonde.

Excursie01

Met name De Slimste Woning riep bij veel mensen een herkenbaar beeld op, gezien de vergelijkingen met het Huis van het Heden. Het is een mooi voorbeeld voor de toekomst van het Huis van het Heden om te zien welke stappen Smart Homes met De Slimste Woning al heeft kunnen zetten, met name op het gebied van geïntegreerde automatisering en de flexibiliteit van de woning. De woning, die in feite bestaat uit een aantal geschakelde units, kan naar behoefte van de bewoner worden vergroot of verkleind, en is hierdoor geschikt om aangepast te worden aan verschillende behoeftes in verschillende levensfases. De verschillende ruimtes zijn elk voorzien van diverse technologische oplossingen, die allemaal via één programma op een tablet te bedienen zijn. Dit varieerde van het open en dicht doen van de gordijnen, tot het afspelen van muziek uit speakers die in de wanden van de woning verwerkt zijn, en het met één klik (of aanraking met behulp van je vingerafdruk) instellen van het klimaat en de verlichting aan de hand van jouw persoonlijke profiel. Met bovendien een prachtig uitzicht op het Evoluon en de tuin daaromheen, is De Slimste Woning dus een schitterend voorbeeld van hoe comfortabel zelfstandig thuis wonen mogelijk is.

Excursie03

Ook bij dit onderdeel vloog de tijd, maar keurig volgens de strakke planning stonden alle deelnemers om 13.00 uur weer klaar bij de bus om naar de volgende bestemming te vertrekken. Met een lunchpakket voor onderweg waren we in een mum van tijd in Helmond, bij de gloednieuwe locatie van Embedded Fitness. In een grote open ruimte werden we welkom geheten door Embedded Fitness-grondlegster Carla Scholten, die ons met haar bevlogen verhaal meenam in haar droom voor de ‘gymzaal 2.0’, en de inzet van haar interactieve beweegconcepten voor een groot aantal doelgroepen. Na deze introductie was er volop tijd om zelf de verschillende games en sporttoestellen uit te proberen. Er werd fanatiek gebokst, geroeid, gebalanceerd, en gesprongen. Verschillende deelnemers gingen de strijd met elkaar aan op de dansmatten of met de verschillende interactieve games, waarbij er bijvoorbeeld zo snel mogelijk gereageerd moest worden op een lichtsignaal of een geluid. Maar ook die iets minder intensieve activiteiten waren erg in trek, zoals de fiets- of wandeltochten in een omgeving naar keuze (met behulp van een hometrainer en een beeldscherm) en de interactieve tafel van Prowise, waarop met behulp van het touch-screen verschillende spellen gespeeld kunnen worden.

Excursie02

Na anderhalf uur flink actief bezig geweest te zijn, was de terugreis in de bus voor velen een warm welkom. Ook op de terugreis stonden nog een aantal interessante presentaties op het programma. Mieke Koot vertelde over de bewustwordingscampagne Mijn huis op maat, die Generatiethuis samen met Platform GEEF inmiddels in zes Friese gemeenten heeft lopen. Tevens kwamen Karin Kalverboer (ZorgInnovatieForum) en Ine Berkelmans (Venturaplus) aan het woord, die vertelde met welke thema’s en projecten hun respectievelijke organisaties op dit moment bezig zijn. Al met al werd hiermee ook de tijd van de terugreis interessant ingevuld, en was dit een mooie gelegenheid om te netwerken.

Toen ook de laatste hapjes en lekkernijen genuttigd waren, kwam de bus keurig volgens plan rond half 6 Friesland weer binnen rijden, en kon iedereen weer netjes afgezet worden. En zo kwam een lange maar boeiende dag ten einde, die door de gevarieerde groep deelnemers en de interessante locaties wat ons betreft de boeken in gaat als een geslaagde excursie!

  • Aangemaakt op .
Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.
© Copyright Platform Geef

Op Platform GEEF gebruiken wij cookies om je website ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie over cookies, klik dan hier.

Accepteren