Actueel

Bezoek aan Het Slimste Huis

Dinsdag 24 januari 2017 zijn we met vier personen van Platform GEEF op excursie geweest naar het Slimste Huis in Alkmaar. Lees hier het verslag van het bezoek.

Alkmaar neemt met het Slimste Huis een bijzondere positie in Nederland in, samen met Eindhoven waar een overeenkomstig innovatie-lab van Smart Homes staat. Het Slimste Huis is er in de eerste plaats voor de inwoners van Alkmaar en de regio, maar wil ook landelijk van belang zijn.

We waren heel benieuwd naar de “snufjes” die zij allemaal in huis hebben, ten opzichte van het aanbod dat wij in het Huis van het Heden hebben. Het Slimste Huis is in vergelijking vrij groot en gelegen in een winkelcentrum, waar we hartelijk werden ontvangen door een gastvrouw en gastheer.

alkmaar1De rondleiding startte in de keuken, ruim en voorzien van mooie en veilige apparatuur, waaronder een inductie kookplaat en een kokend water kraan. De huiskamer is ruim opgezet, waarbij een aantal domotica middelen geïntegreerd zijn in de woning. Met één druk op de knop bij de deur kun je bijvoorbeeld alle apparatuur in een ruimte of in de hele woning uitzetten. Het voordeel hiervan is dat bij het verlaten van je huis, je geen zorgen meer hebt over “of je alles wel uitgezet hebt”.

alkmaar2De ruime badkamer maakte wel wat ohh’s en ahh’s los bij een aantal van ons. Handige snufjes als een elektrische tandenborstel met beker als oplader en een afvalbakje aan de muur, te openen met je knie. Een oplossing waar geen elektriciteit aan te pas komt is het bijzondere douchegordijn. De ophanging van het douchgordijn is zodanig dat het in het geval van een val vastgepakt kan worden en de val vertraagt. Een prachtig praktisch voorbeeld van hoe oplossingen ook op een niet-technologische manier voor extra veiligheid kunnen zorgen.

alkmaar2Wat ook opviel was de vitrine met daarin handige hulpmiddelen voor het versterken van een handeling en het bieden van ondersteuning bij een handicap. Hier zagen we bijvoorbeeld aangepast bestek en verschillende hulpmiddelen om medicatie-inname te stimuleren of vergemakkelijken. Aan het eind van ons bezoek liepen we bijna letterlijk tegen Wall-E aan, het kleine robotje uit de gelijknamige animatiefilm, die helaas in de vitrine bleef staan in poplossingen ook zonder geavanceerde technologie voor meer veiligheid kunnen zorgen.

Het was een verrassende middag met voldoende gespreksstof voor de rit terug naar het Huis van het Heden. We kwamen tot de conclusie dat het Huis van het Heden qua inhoud, zich goed kan meten met het aanbod van het Slimste Huis.

  • Aangemaakt op .
Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.
© Copyright Platform Geef

Op Platform GEEF gebruiken wij cookies om je website ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie over cookies, klik dan hier.

Accepteren