Actueel

Wie is GEEF-ambassadrice Bettie Visser-van Assen?

{Play}Op het GEEF-symposium in november 2018 hebben we verteld dat onze ambassadrice mevrouw Visser uit Dokkum was gevallen in haar woning. Ze was opgenomen in het ziekenhuis en wachtte op een operatie. De vooruitzichten op herstel waren verre van rooskleurig. Inmiddels woont mevrouw Visser samen met haar man weer zelfstandig in Dokkum.

Wie is mevrouw mevrouw Visser, waarom is ze onze ambassadrice en wat heeft er toe bijgedragen dat ze weer is hersteld?

{Play}Mevrouw Visser heeft lichamelijke beperkingen omdat ze de ziekte polio heeft doorgemaakt toen ze anderhalf jaar oud was. Nadat ze bijna helemaal verlamd was is de rechterkant van haar lichaam goed genezen. De linkerkant van haar lichaam heeft altijd voor problemen gezorgd. Mevrouw Visser is heel creatief in het zoeken en vinden van oplossingen voor haar problemen. Ze wou als kind alles kunnen wat kinderen van haar leeftijd deden. Haar opvoeding droeg bij aan deze zelfredzaamheid. Ze moest van haar ouders alles zelf doen en pas als het niet lukte deed iemand anders het voor haar. Als oudste in een gezin van negen kinderen schilde ze de aardappels met één hand. En je jas, met knopen of rits, met één hand dicht maken? Haar twee kinderen wisten niet beter dan dat dat zo hoorde.

Mevrouw Visser werkte als jonge vrouw in een administratieve functie op Nieuw Toutenburg. Ze haalde op haar achttiende haar rijbewijs. Een aantal jaren later trouwde ze met Bernhard Visser en ze hebben twee kinderen en vijf kleinkinderen gekregen. Jarenlang woonden ze in een eengezinswoning in een rustige straat in Dokkum. De woning was in 1986 voorzien van een traplift, zodat mevrouw Visser veilig van boven naar beneden kon komen en andersom.
Mevrouw Visser is één van de prijswinnaars van de prijsvraag ‘Slim voor elkaar’ die Platform GEEF in maart 2016 heeft uitgeschreven. Bij de prijs zat een oorkonde en de gids Slim en snel (een uitgave van Platform GEEF uit 2015 waarin ongeveer 75 artikelen uit het Huis van het Heden worden besproken). De oorkonde staat nog altijd goed zichtbaar op een tafeltje in de woonkamer van de familie. Zorgmedewerkers die bij de familie Visser komen stellen vragen over Platform GEEF en mevrouw Visser vertelt graag en veel over Platform GEEF en het Huis van het Heden. Zij vindt dat iedereen moet weten welke woonzorgtechnologie door Platform GEEF wordt aangeraden. Zij vroeg daarom in het najaar van 2016 of ze een aantal exemplaren van de gids ‘Slim en snel’ thuis kon krijgen om die uit te delen aan belangstellende zorgmedewerkers. Het resultaat mag er zijn! In de afgelopen 2,5 jaar heeft ze al 100 gidsen uitgedeeld.

Mede door haar contactuele eigenschappen is het echtpaar in juni 2018 gevraagd om een interview te geven. Een verslaggever van de Leeuwarder Courant heeft voor de rubriek ‘Zo redden we ons’ een mooi artikel geschreven. Kop van het artikel was ‘Angst voor het rusthuis’. Bernard en Bettie Visser zijn het er namelijk over eens: Zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen! Voor het GEEF-symposium van november 2018 is een videoportret gemaakt met het echtpaar Visser in de hoofdrol. Ze laten zien en vertellen op welke manier het hun lukt om zelfstandig te blijven wonen.

En dan ineens is alles anders, mevrouw Visser valt in huis, breekt haar enkel van het rechterbeen en het dijbeen van haar linkerbeen. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis, meneer Visser moet noodgedwongen tijdelijk verblijven in een verzorgingshuis omdat hij ook al jaren gezondheidsproblemen heeft. Doktoren en verplegend personeel verwachtten niet dat mevrouw Visser nog zelfstandig zou kunnen wonen. Mevrouw Visser dacht hier anders over. Kort na de operatie begon ze met revalideren. Dat ging boven verwachting goed. Dankzij haar wilskracht en grote doorzettingsvermogen herstelde mevrouw Visser en kon ze verhuizen van het ziekenhuis naar de revalidatieafdeling van het verzorgingshuis waar Bernard verbleef. Tijdens haar ziekenhuisopname en revalidatieperiode vertelde ze iedereen over Platform GEEF. Mevrouw Visser heeft zelfs voor een belangstellend publiek van zorgmedewerkers en patiënten een lezing over digitale hulpmiddelen gehouden. Volgens eigen zeggen gaf ze veel tips en voorbeelden van praktisch bruikbare woonzorgtechnologie. Na ruim twee maanden mochten mevrouw en meneer Visser weer naar hun woning terug. Inmiddels zijn ze verhuisd en wonen ze samen in een aanleunwoning in de buurt van hun vroegere woning.

En hoe gaat het nu verder tussen Platform GEEF en mevrouw Visser?
Mevrouw Visser is een gedreven vrouw die door haar ervaring geleerd heeft dat je ondanks lichamelijke beperkingen jezelf prima kunt redden. Zij kan daarom overtuigend overbrengen waarom mensen kennis moeten nemen van de activiteiten van Platform GEEF.  De stakeholders van Platform GEEF mogen zich in hun handen knijpen met zo’n ambassadrice. Alle medewerkers van Platform GEEF hopen van harte dat mevrouw Visser nog een aantal jaren haar vrijwillige functie wil vervullen.

bettie02

 

  • Aangemaakt op .
Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.
© Copyright Platform Geef

Op Platform GEEF gebruiken wij cookies om je website ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie over cookies, klik dan hier.

Accepteren